wtorek, 12 lipca 2011

Jogurtowy zakalec z czeresniami

Bardzo lubię ciasto jogurtowe. W sobotę razem z Asią wpadłyśmy na pomysł, żeby połączyć je z sezonowymi owocami - padło na czereśnie. Czereśnie, nie wiśnie, bo dietetyczne studia Asi powiedziały nam, że wiśnie mają jeszcze więcej cukru, tylko przez ich kwaśny smak za bardzo słodyczy nie czuć.
Jednak po degustacji efektu końcowego stwierdzam, że najlepiej wymieszać obydwa rodzaje owoców pół na pół. Ciasto nie powinno być ani za kwaśne, ani mdłe.

A tak w ogóle  póki co lepiej nic nie dodawać ;) Czereśnie puściły sok, więc trochę nam się ciasto zzakalcowało (trochę też zgubiła nas zachłanność, bo dodałyśmy dość dużo owoców).
Zamieszczam więc przepis na klasyczne ciasto jogurtowe. Pochodzi z książki "Słodka Kuchnia Polska" Ewy Aszkiewicz.


Składniki
  • 20 dag naturalnego jogurtu
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki masla lub margaryny
  • 3 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie
1) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
2) Smarujemy tłuszczem formę (chyba, że jest silikonowa;)
3) W malakserze ubijamy jogurt, cukier, jajka i skórkę otartą z cytryny.
4) Gdy składniki się połączą i lekko spienią dodajemy rozdrobnione chłodne masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto nie dłużej niż 2 minuty.
5) Jednolite gładkie ciasto przenosimy do wysmarowanej (albo i nie) tłuszczem formy i wstawiamy do ciepłego piekarnika.
6) Pieczemy 50-55 minut. Ciasto powinno być zarumienione, a jego brzegi lekko odstawać od formy.
7) Po ostygnięciu wypiek posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz