Kiedyś w podobnym stylu upiekłam ciasto z porzeczkami (inspiracja tutaj), ale że moja mama za kwaśnym nie przepada, strasznie na efekt narzekała... w przeciwieństwie do taty, który jako eozynofil ma straszne parcie na tego typu specjały. Tym razem postanowiłam więc zająć się potrzebami żeńskiej części rodziny.
O tym, że połączenie cynamonu i śliwek jest przynajmniej smaczne, wie już chyba każdy. Ale że kawa? Do śliwek? Chyba tak.
Składniki:
na ciasto
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 (bardzo) czubate łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka
- 2 czubate ;) łyżki rumu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki drobno pokrojonych śliwek węgierek
- łyżeczka cynamonu
- 3 białka
- szczypta soli
- niecała szklanka cukru kryształu
- łyżeczka aromatu waniliowego
- łyżeczka drobno zmiażdżonej kawy rozpuszczalnej
Do tego tłuszcz i bułka tarta do blachy.
Wykonanie:
- Pokrojone śliwki wymieszać z łyżeczką cynamonu. Odstawić.
- Stopić masło.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Natłuścić blachę i wysypać bułką tartą.
- Żółtka ucierać mikserem z cukrem do momentu, kiedy całość stanie się puszysta (białka w tym czasie włożyć do lodówki).
- Dolać ostudzone masło, rum oraz mleko i jeszcze raz dobrze zmiksować.
- Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia i zmiksować po raz kolejny.
- W tym momencie mój radziecki mikser już nie podołał dalej, ale na szczęście wszystko zdążyło się wymieszać.
- Przełożyć do blachy (małymi porcjami w różne miejsca, żeby łatwo się rozsmarowało) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
- W międzyczasie schłodzone białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
- Dalej miksując stopniowo dosypywać cukier, na końcu kawę. Później dodać aromat waniliowy i jeszcze raz zmiksować.
- Gdy piana będzie gęsta i szklista, wymieszać ją ze śliwkami.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim masę bezowo-śliwkową i ponownie wstawić do pierkarnika. Piec jeszcze 25-30 minut aż beza się zarumieni.
Jak dla mnie spód i bezę można zajadać osobno!
o mniam.
OdpowiedzUsuńola