Składniki:
muffiny:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1/3 szklanki posiekanych oliwek
- 2/3 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów
- 1 jajko
- pół szklanki zalewy (oliwy/oleju) z suszonych pomidorów
- 2/3 szklanki mleka
- posiekany rozmaryn
- 250 g serka mascarpone
- duża garść liści bazylii
- 2 łyżeczki zielonego pesto
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, przygotować foremki na muffiny.
- Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
- W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, olej z suszonych pomidorów, mleko i posiekany rozmaryn.
- Do suchych składników dodać mokre, dosypać pomidory oraz oliwki i wszystko wymieszać do połączenia.
- Nałożyć do foremek i piec przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
- Przygotować krem. Bazylię drobno posiekać, dodać do mascarpone, zmiksować, popieprzyć i posolić do smaku. Na końcu dodać pesto i całość wymieszać. Nałożyć na wystudzone muffiny.
- Zjadać albo przechowywać w lodówce.
czadowe! ;)
OdpowiedzUsuń