Przepis na Pavlovą nie będzie z pewnością zaskoczeniem, bo co można zmienić w instrukcji pieczenia bezy z octem? W każdym razie mój jest fuzją wersji z Joy of Baking, Whiteplate i szczypty soli.
Składniki:
- 4 duże białka
- szczypta soli
- 200 g cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu
- bita śmietana
- owoce (ja użyłam malin i jagód)
- Nagrzać piekarnik do 140 stopni, przygotować papier do pieczenia rozłożony na blasze (można naszkicować koło, którego średnicy będzie beza).
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier puder dalej ubijając. Na koniec wlać ekstrakt z wanilii i ubijać przez chwilę do wymieszania składników.
- Do piany dolać ocet, przesiać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
- Sztywną pianę ułożyć na papierze do pieczenia, włożyć do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni.
- Piec ponad godzinę (u mnie prawie 1,5 h), wyłączyć piekarnik i zostawić bezę w środku do ostygnięcia.
- Bezę udekorować bitą śmietaną i owocami. Podawać jak najszybciej po udekorowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz