Składniki:
frakcja mięsna:
- 350 g piersi kurczaka
- ocet balsamiczny
- 1-2 ząbki czosnku
- suszony tymianek
- oliwa z oliwek (albo olej)
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżki siemienia lnianego (będzie miało co chrupać)
- 4-5 łyżek płatków owsianych (wchłoną wodę, którą puszczą mięso i feta)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 90 g posiekanych oliwek
- 130 g pokruczonego sera typu feta
- posiekany świeży rozmaryn
- pół szklanki oleju
- szklanka mleka
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 jajka
- łyżeczka soli
Wykonanie:
- Piersi kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Do mięsa wycisnąć czosnek, posypać tymiankiem, zalać oliwą i octem balsamicznym tak żeby marynata oblepiła kawałki. Odstawić na minimum pół godziny, można też wstawić na noc do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
- W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu połączyć mokre.
- Do suchych składników dodać mokre, wilgotne (ser, oliwki i rozmaryn) oraz kawałki kurczaka. Wszystko wymieszać łyżką aż do połączenia.
- Nakładać do muffinowych foremek - silikonowych lub do papilotków w formach.
- Piec 10 minut w 210 stopniach, potem kolejne 10 w 180 stopniach.
- Po wyjęciu z pieca wyjąć z foremek i studzić na kratce.
Smacznego!
Jako że mam ochotę na babeczki na słono, mam fetę, oliwki i rozmaryn, zastanawiam się czy wyszłaby z tego przeróbka przy użyciu innych składników które mam. Co sądzisz o zastąpieniu kurczaka wędzonym łososiem? Poza tym pewnie nie mam siemienia i/lub płatków. Będzie działać? Coś dodać/odjąć?
OdpowiedzUsuńMysle, ze wedzony losos bylby super! Siemie mozna odpuscic, a z platkami nie jestem pewna - one mialy wchlonac wode, ktora "pusci" kurczak, ale z drugiej strony losos nie ma tyle wody. Ja bym sprobowala :)
Usuń