sobota, 26 stycznia 2013

Placuszki z kaszy manny, na wloska nute

No i znów będę narzekać na żelastwo na zębach, ale nie ma się co dziwić skoro czasem z jego powodu trudno jest cokolwiek pogryźć. Przechodzę wtedy na papkowy system śniadaniowych kaszek, głównie kaszy manny. Dziś jednak poczułam, że kolejna porcja białej masy słodzonej konfiturą już nie przejdzie przez moje gardło. Tak oto powstały placuszki z kaszy manny! Nie słodkie, ale wytrawne. Z suszonymi pomidorami i parmezanem. Mniam!


Inna sprawa, że dodatkami można śmiało żonglować wedle upodobań - jest więc cień szansy, że kolejna wersja śniadania nie znudzi mi się tak łatwo.

Składniki:
  • około 220 ml mleka (trochę ponad szklankę)
  • 7-8 łyżeczek kaszy manny (tyle ile na gęstą kaszkę)
  • 2 jajka
  • łyżka mąki
  • ćwiartka świeżego pomidora
  • 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
  • ok. 30 g startego parmezanu (+ do woli do posypania)
  • łyżka duszonej cebuli
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • przyprawy (pieprz, sól, bazylia)

Wykonanie
  1. Przygotowujemy kaszkę - ja podgrzewam mleko aż będzie gorące, wtedy dosypuję kaszę i mieszam dalej podgrzewając aż całość zgęstnieje.
  2. Do gęstej kaszki dodać pomidory, parmezan, cebulę i przyprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.
  3. Na końcu dodać mąkę, jajka i wymieszać raz jeszcze.
  4. Oliwę rozgrzać z rozgniecionym ząbkiem czosnku, kiedy już puści aromat wyjąć czosnek i nakładać po łyżce ciasta (placuszki są delikatne, więc lepiej smażyć mniejsze żeby się nie rozpadały).
  5. Smażyć z jednej strony aż się zarumienią (około 2 minut), po czym przewrócić i smażyć z drugiej.
  6. Wyłożyć na talerz, posypać parmezanem i zajadać. Najlepiej z domowym ketchupem.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. świetne...już robiłam kluski z kaszy manny na słodko i na słono ale placuszków jeszcze nie! :) na pewno wypróbuję pomysł. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. AlB - ja znowu nigdy nie robiłam klusek z kaszy manny, wypróbuję kiedyś :)
    Pozdrawiam!
    a

    OdpowiedzUsuń