Ciasto na mazurki (również od Basi)
Składniki (na 2 ciasta 20x30 cm):
- 300g mąki
- 150 zimnego masła
- 75 g cukru
- 3 żółtka
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w małe kawałki chłodne masło i żółtka.
- Szybko zagnieść ciasto. Wylożyć nim spód formy (razy dwa).
- Ciasto piec przez 15 minut.
Wierzch z wędzonymi śliwkami
Ciasto jest naładowane suszonymi owocami i już na prawdę ciężko mi wytrzymać żeby się do niego nie dobrać.Składniki (już na jedno ciasto):
- 250 g wędzonych śliwek
- 100 g suszonej żurawiny
- 150g mlecznej czekolady
- 150g gorzkiej czekolady
- 150 g slodkiej 30% smietanki
- 150g białej czekolady
- do przybrania: pestki granatu albo jeszcze trochę suszonej żurawiny + gorzka czekolada (około 50g)
Wykonanie:
- Śliwki pokroić w paski, połamać mleczną i gorzką czekoladę, zagotować śmietankę.
- Wrzącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać do połączenia składników.
- Dodać śliwki i żurawinę. Wymieszać.
- Masę wyłożyć na ciasto i zostawić do stężenia.
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wysmarować nią ciasto.
- Ozdobić pestkami granatu/żurawiną oraz roztopioną gorzką czekoladą.
Polewa mimo swojej słodkości wydaje się być wytrawna. Tutaj bez migdałów ani rusz!
Składniki (już na jedno ciasto):
- 250 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- około 80 ml mocnej, dobrej kawy
- 3 łyżki melasy (opcjonalnie)
- na wierzch: całe migdały (ja pokroiłam swoje na pół) + skórka pomarańczowa (polecam domową)
- Połamać czekoladę i zaparzyć kawę.
- Kawałki czekolady zalać gorącą kawą, dodać melasy i mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Masę wylać na ciasto.
- Kiedy lekko stężeje ozdobić migdałami, a trochę później skórką pomarańczową (chodzi o to, żeby nie zatonęła). Po wylaniu masy proponuję wstawić mazurka do lodówki albo wyeksmitować na balkon (o ile jest zimno, ale w tym roku bez wątpienia jest zimno). Masa nie jest supergęsta, więc będzie jej to potrzebne.
Jeśli chodzi o kwestie ozdabiania to jak zwykle wszystkie piękne dekoracje, które powstały w mojej głowie zostały zweryfikowane przez życie. Wszystkie idealne kształty w praktyce jakoś się rozpłynęły, ale grunt, że naćkane! ;)
Życzę Wam wszystkim smacznych Świąt z ujemnymi kaloriami!
piękne!
OdpowiedzUsuńmazurki piekne i pyszne:)
OdpowiedzUsuńSpokojnych i radosnych Świąt!!!
Bardzo ładnie ozdobione, myślę że w tym jest cały urok każdego mazurka :)
OdpowiedzUsuńdawno nie widziałam takiego pięknego!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie:)
waniliowa kuchnia.blogspot.com
Dziękuję Wam bardzo za miłe słowa :) Wszystkiego co najlepsze!
OdpowiedzUsuńFanie ozdobione :)
OdpowiedzUsuńwww.smacznienadiecie.blox.pl