Ciasteczka najlepsze są do herbaty, z resztą sama Pani Ambasador poleca je podawać właśnie z aromatyczną świeżo parzoną herbatą (przepis pochodzi ze Słodkiej Kuchni Polskiej i nazwany został Cytrynowe ciasteczka - przepis według Pani Ambasador). Polewę zrobiłam ze znacznym dodatkiem pigwówki - na ciasteczkach może to już nie robi aż takiej różnicy, ale jeszcze płynny lukier jest obłędny w smaku i można się nim upić ;) Pacmany najlepsze są z lukrem tylko trochę podeschniętym, czyli jeszcze pijane (zwłaszcza jedzone przez jeszcze pijaną piekarkę).
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1/3 szklanki rozdrobnionych migdałów
- 1/3 szklanki cukru pudru
- pół kostki masła
- 1 duże żółtko
- 1 duża cytryna
- dużo mąki do posypania blachy
- szklanka cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- parę kropli żółtego barwnika spożywczego
- pigwówka
Wykonanie:
- Z umytej cytryny ścieramy skórkę, z połowy wyciskamy sok.
- Mikserem ucieramy masło i cukier. Dodajemy żółtko, skrórkę i sok z cytryny, mąkę oraz migdały cały czas miksując.
- Wyrabiamy jednolite, niezbyt ścisłe ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Na stolicy szczodrze wysypanej mąką cienko rozwałkowujemy ciasto (około 3 mm).
- Wycinamy Pacmany. Ja wycinałam szklanką, a wcięcie (otwartą paszczę) robiłam koniuszkiem foremki w kształcie serca.
- Układamy na blasze i pieczemy 5-10 minut w zależności od wielkości ciasteczek, do momentu kiedy się zarumienią.
- Robimy lukier: mieszamy cukier puder, barwnik i sok z cytryny, dodajemy nalewkę pigwową do momentu aż lukier nabierze odpowiedniej konsystencji. Smarujemy ciastka.
A tu przykład zastosowania:
![]() |
Widywałam już bardziej obytych z nakładaniem dużych połaci lukru angielskiego. Ale kiedyś musi być ten pierwszy raz ;) |
Urocze :)
OdpowiedzUsuńAle fajne! Super!
OdpowiedzUsuńPołowa zeżarta:p
OdpowiedzUsuńNo to cale szczescie ;)
Usuńhaha Pacman! Pamiętam jak X lat temu w to grałam jeszcze na takim bardzo starym, stacjonarnym komputerze :D
OdpowiedzUsuńwww.smacznienadiecie.blox.pl
Albo na Pegasusie czy wyrobie pegasusopodobnym :D
Usuń