Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 duże żółtka
- 125g masła
- 125 g cukru pudru
- 300g mąki krupczatki
- 1/3 szklanki ciemnego cukru muscovado
- 2 łyżki trawy cytrynowej
- 3 plastry imbiru
- pół szklanki mleka
- 3/4 puszki mleka kokosowego (300g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g twarogu sernikowego
- 1 duże jajko
- łyżka soku z cytryny
- płaska łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
![]() |
Czas połowicznego rozpadu ciasta nie był zbyt długi. |
Wykonanie:
- Przynajmniej pół godziny wcześniej namoczyć trawę cytrynową (myślę, że przy jej braku można do gotowej masy dodać skórkę otartą z cytryny).
- Do rondelka wlać mleko, dodać trawę cytrynową i imbir i podgrzewać do zagotowania. Wtedy dodać ciemny cukier, i znów podgrzewać aż do wrzenia. Odstawić do wystudzenia.
- W tym czasie można przygotować ciasto - zmieszać wszystkie składniki i zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.
- Po pół godziny zwilżonymi palcami wylepić ciasto w okrągłej blasze i jeszcze raz schłodzić przez 15 minut.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Twaróg i mleko kokosowe zmiksować, dodać cukrowo-trawiastą masę przecedzając przez sitko. Sporo masy przylepia się do trawy cytrynowej, więc można przepłukać odrobiną mleka.
- Dodawać kolejne składniki ciągle miksując: jajko, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, sól, gałkę, cynamon. Jeśli masa wydaje się być mało słodka, można dosłodzić cukrem pudrem.
- Ciasto podpiec w piekarniku przez 12 minut (jeśli jest taka możliwość to tylko z grzaniem od góry - od dołu jeszcze zdąży się upiec).
- Na ciasto wlać zmiksowaną masę i ponownie wstawić do piekarnika - piec minimum godzinę. Ciasto jest mocno zarumienione, ale jeśli zacznie się przypalać należy je przykryć folią aluminiową.
- Po około godzinie wyłączyć piekarnik, a ciasto zostawić zamknięte w środku do momentu aż piekarnik przestanie być gorący.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz