Składniki:
- 2 tabliczki deserowej czekolady
- 6 łyżek ciemnego cukru muscovado
- 6 łyżek kasztanowej mąki
- 3 czubate łyżki masła
- 250 ml śmietany kremówki
- kawałki kasztanów do dekoracji
![]() |
Jeszcze przed wizytą w lodówce. |
Przygotowanie:
- Mąkę lekko uprażyć na patelni, schłodzić miskę do ubijania śmietany i śmietanę samą w sobie (ja wkładam je na chwilę przed użyciem do zamrażarki).
- Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, dodawać stopniowo masło dalej podgrzewając i mieszając.
- Czekoladę trochę ostudzić. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem (wcześniej bardzo dokładnie rozdrobnić grudki cukru - nie ma się co łudzić, że zrobi to mikser - mucovado jest parszywym sabotażystą).
- Stopniowo dodawać czekoladę ciągle mieszając, po czym stopniowo dodać mąkę.
- Całość włożyć do lodówki na pół godziny.
- Uformować trufle (np. za pomocą rękawa cukierniczego) i w razie silnych wewnętrznych potrzeb ozdobić. Włożyć minumum na noc do lodówki i tam później przechowywać (najlepiej bez przykrycia żeby trochę wyschły).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz