Jak widać na zdjęciu, życie Pragi (zwłaszcza Mostu Karola) usłane jest turystami. |
Ale przejdźmy do muffinów. Oprócz, że lentilkowe są też trochę bananowe, a na górze siedzi krem z mascarpone i gorzkiej czekolady. I jak na muffiny przystało są proste w wykonaniu :)
Składniki:
Muffiny:
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 duży, dojrzały banan
- 1/2 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2/3 szklanki cukru
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- duże opakowanie Lentilków
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, przygotować foremki na muffiny.
- Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko i roztrzepać.
- Dolać mleko oraz olej, dosypać cukier i cukier waniliowy. Całość mieszać do momentu kiedy rozpuści się większość cukru.
- W drugiej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
- Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia się obydwu frakcji.
- Nakładać do foremek i piec około 15-20 minut do suchego patyczka.
- W międzyczasie do miseczki połamać czekoladę, wlać mleko i wsypać cukier. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do wystudzenia.
- Czekoladową masę wymieszać z serkiem mascarpone, najlepiej mikserem, ale i bez niego da się obejść.
- Krem nakładać na wystudzone muffiny i oblepiać Lentilkami!
I na koniec wielkanocny zwiastun! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz