W upieczonej wersji pewnie trudniej uświadczyć mnóstwa witamin, ale w kremie i polewie można znaleźć co nieco witaminki C ;) Poza tym na prawdę miło siedzi się w kuchni wypełnionej zapachem cytryn, kiedy za oknep sypie śnieg. Oprócz smaku ciasta to chyba jego główna zaleta. Do dzieła!
Składniki:
Ciasto (przepis ze Słodkiej Kuchni Polskiej, nieco zmodyfikowany w wykonaniu):
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- kostka (25 dag) margaryny
- 2 szklanki mąki tortowej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z dwóch cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania
- opakowanie (250 g) serka mascarpone
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 4-5 łyżek likieru cytrynowego (ja użyłam Limoncello - spokojnie można spróbować z innym albo dodać łyżkę spirytusu, 3 łyżki soku cytrynowego i jeszcze łyżkę cukru pudru)
- 2/3 szklanki cukru pudru
- sok z połówki dużej cytryny
Wykonanie:
- Zaczynamy od ciasta! Średniej wielkości blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułkę tartą.
- Otrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć z nich sok - uwaga na pestki (żeby się potem nie bawić w wyławianie, do miski kładę sitko, do którego wyciskam sok, potem podnoszę pestki, a sok zostaje w misce).
- Nagrzać piekarnik do 160 stopni.
- Białka ubić na bardzo ścisłą pianę (polecam mikser), w tym czasie na małym ogniu roztopić margarynę.
- Ubitą pianę zalewamy wrzącą margaryną i odstawiamy na dwie minuty.
- W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem.
- Po dwóch minutach ubić delikatnie pianę z tłuszczem (tu zamieniam mikser na trzepaczkę), tak by składniki się połączyły.
- Cały czas ubijając dodać żółtka z cukrem, sok i skórkę z cytryny, przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą (ciasto będzie puszyste i jednolite), wylać ciasto do przygotowanej blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec 35-40 minut, po czym zostawić zarumienione ciasto jeszcze na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć i studzić w blasze.
- W tym czasie można zająć się kremem i lukrem.
- Krem jest najprostszy na świecie. Na niskich obrotach miksujemy mascarpone (tak żeby stało się bardziej puszyste) i dalej miksując dodajemy cukier puder oraz likier.
- Lukier jest jeszcze prostszy ;) Do cukru pudru wyciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy aż do połączenia składników.
- Kiedy ciasto już wystygnie, wyciągamy je z blachy, przekrajamy na pół (w poprzek, tak żeby pomiędzy dwie warstwy wpakować później krem).
- Na dolną warstwę układamy krem i przykrywamy górną.
- Wierzch ciasta smarujemy lukrem.
- I teraz najsmaczniejsze - ciasto wkładamy do lodówki na noc, bo następnego dnia jest najlepsze.
pyszne ciacho, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńnic nie stoi na przeszkodzie ;)
Usuń