Zacznijmy od interkontynentalnego pora, który o dziwo pochodzi z Azji. Trudno jednak o tym pamiętać skoro do Polski trafił już w średniowieczu, a na południu Europy znany był już w starożytności. Losy pora podziela cebula, chociaż nie wiem czy tak jak orkisz miała okazję stać się posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk.
Igrzyska! Grecja. Grecja, która większości Europejczyków kojarzy się z błogim lenistwem (nie wiem już czy chodzi bardziej o wczasy czy lifestyle śródziemnomorskich narodów), a czasem również z baraniną, oliwkami i serem Feta. Ten ostatni posiada swoje polskie (zapewne dalekie) kuzynki w formie wyrobów fetopodobnych, które jednak do zapiekanek się nadają.
Beszamel - francuski sos, który określony jako zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem, brzmi już nieco bardziej swojsko. W każdym razie uwielbiam zalewać nim zapiekanki.
Kulinarnym erudytą raczej nie jestem - wszystko znalazłam na Wikipedii ;)
Zapiekanka
- 4 duże lub 6 mniejszych porów
- 2 średnie cebule
- 2 duże plastry szynki
- 2/3 szklanki mąki orkiszowej
- 3 jajka
- kostka sera fetopodobnego albo i fety
- oliwa, olej lub masło
- sól i pieprz
- odrobina masła i jeszcze trochę mąki orkiszowej
- pół kostki masła (100 g)
- pół szklanki białej mąki pszennej
- pół litra zimnego mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ilość beszamelu z pewnością utopi zapiekankę - ja tak lubię, ale jeśli ktoś woli mniej to proszę zrobić mniej ;)
Wykonanie
- Cebulę posiekać, łodygi pora pokroić na talarki a plastry szynki pokroić na małe kawałki.
- Cebulę poddusić chwilę na rozgrzanej oliwie/maśle/oleju, dodać pora, szynkę, po czym doprawić solą (ostrożnie, ser jest słony) i pieprzem.
- Dusić jeszcze 15 minut od czasu do czasu mieszając.
- W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni, wysmarować blachę masłem i wysypać mąką.
- Przygotować beszamel. Na patelni roztopić masło, podsmażyć na nim mąkę po czym partiami dodawać zimne mleko dokładnie mieszając. Aż do odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Duszonego pora zdjąć z ognia, dodać mąkę, wymieszać, po czym dodać rozbełtane jajka i wymieszać raz jeszcze.
- Dodać pokruszony ser, wymieszać, ewentualnie jeszcze raz doprawić.
- Masę porową wyłożyć na blachę, polać beszamelem.
- Włożyć do pieca i piec około pół godziny.
- Zjeść.
Smaczego! / Bon apetit! / Bon óρεξη! / 胃口好!
(A to z Google Translate)
(A to z Google Translate)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz