Składniki:
- 1 łodyga rabarbaru (można dać więcej)
- pół szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka pokruszonych ciasteczek Amaretti
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- około 15 ciasteczek Amaretti na kruszonkę
- Rabarbar obrać, pokroić w drobną kosteczę i zasypać cukrem. Odstawić na pół godziny.
- Przygotować foremki na muffiny, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Wymieszać suche składniki: mąkę, pokruszone ciasteczka, proszek do pieczenia i sodę.
- W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: roztrzepane jajka, olej i mleko.
- Mokre składniki przelać do suchych, dodać rabarbar i wymieszać do połączenia składników (mogą zostać grudki).
- Masą wypełniać foremki prawie do pełna, a na każdego z muffinów pokruszyć jedno ciasteczko.
- Piec 15-20 minut, po wyjęciu z piekarnika studzić muffiny na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz