Składniki (na 1 pojemną osobę):
- kilka liści siałaty (około 6-10)
- pół dojrzałego awokado
- 4 świeże figi
- 50 g sera Lazur
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z połówki małej cytryny
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Sałatę, figi i awokado dokładnie umyć.
- Figi pokroić w grubszą kostkę, obrane awokado dużo drobniej.
- Oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz wymieszać w słoiku, zakręcić i dokładnie połączyć potrząsając naczyniem (sosu można zrobić mniej).
- Sałatę porwać do miski, posypać pokrojonymi figami i awokado, polać sosem.
- Na wierzch pokruszyć ser.
Niesamowicie się cieszę z przecenionego awokado :D Ale jak zobaczyłam tą sałatkę to jednak stwierdziłam, że następnym razem zdecydowanie poszukam fig ;)
OdpowiedzUsuń