piątek, 4 listopada 2011

Muffiny czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

Znowu będziesz coś pitrasić? Zapytała mnie dziś babcia patrząc na czekolady leżące na blacie w kuchni. Oczywiście było to pytanie retoryczne, bo wiadomo, że będę.

Uwielbiam połączenie bananów i masła orzechowego, na przykład na kanapkach. Czasami dodaję do nich polewę czekoladową albo nutellę. Dlatego kiedy już pierwszy raz piekłam bananowe muffiny Liski pomyślałam o tym, że fajnie by było połączyć je z orzeszkami ziemnymi.

I oto są!


Składniki:
  • 4 średnie dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 stopionej kostki masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 80 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 80 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • kilka łyżeczek masła orzechowego
  • garść solonych orzeszków ziemnych 



    Wykonanie:
    1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
    2. Wymieszać rozgniecione (np. tłuczkiem do ziemniaków, można też użyć widelca) banany, cukier, masło, kawę, mleko i jajko.
    3. W innym naczyniu wymieszać mąkę, sól i sodę.
    4. Do suchych składników dodać mokre składniki oraz czekoladę i wymieszać.
    5. Wypełnić formę mufinową masą do 3/4 wysokości formy.
    6. W każdego muffina wetknąć pół łyżeczki masła orzechowego (można więcej) i przybrać orzechami.
    7. Piec około 20 minut, do czasu aż drewniany patyczek wbity w środek mufina, będzie suchy.
    8. Kiedy się upieką, wyjąć z formy i studzić na kuchennej kratce.
    Smacznego!

    4 komentarze:

    1. To ja też z okazji niebanalnej, nadchodzenia upragnionego piątku, spróbuję upiec:)
      Paulinka mnie natchnęła!

      OdpowiedzUsuń
    2. Piątek ważna rzecz! Nie jestem pewna komu (z powodu anonimowości podpisu, ale się domyślam;), ale życzę powodzenia :)

      OdpowiedzUsuń