czwartek, 24 listopada 2011

Krem kokosowy do kanapek

Podczas porannych zakupów wpadł mi w oko krem kokosowy do kanapek. Wygląda na to, że jestem zboczona, ale nawet nie pomyślałam o tym żeby go kupić, tylko żeby taki zrobić. Po błyskawicznej lekturze etykiety pobiegłam w głąb sklepu po miliard składników, potem już tylko do domu mieszać :) Faktycznie wyszedł kokosowy, z alkoholową nutką i z premedytacją przesłodzony ;)


Składniki:
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 50 g migdałów (opcjonalnie)
  • 250 g cukru pudru (można dodać mniej)
  • 150 g tłustego mleka w proszku
  • 50 ml mleka
  • 50 ml likieru kokosowego
  • łyżka rumu
  • łyżka syropu imbirowego (lub łyżeczka startego imbiru)
  • 150 g masła (lub trochę mniej margaryny)
  • 100 g białej czekolady
  • 3 żółtka
Wykonanie:
  1. Wiórki kokosowe, migdały, mleko, likier kokosowy, rum i syrop imbirowy zblendować na gładką masę. 
  2. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
  3. Dodać zblendowane składniki, masło pokrojone na kawałki, cukier i mleko w proszku.
  4. Cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) dodać żółtka i podgrzewać jeszcze minutę (dalej mieszając!). Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać trochę mleka. Dobrze jest pamiętać, że masa potem mocno stężeje.
  5. Zjąć z ognia i rozlać do słoików. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Oooo! Fajowo! Też zrobię taki kremik :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Właśnie mam chętkę na coś kokosowego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, podoba mi się, podoba! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie się zapowiada :)... zapisuję przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kanapkami będziesz się alkoholizować? Ekstra:D

    OdpowiedzUsuń
  6. @pinkcake - każdy powód do alkoholizacji jest dobry ;)
    i do wszystkich - krem po wyjęciu z lodówki okazał się aż za gęsty, więc nie należy obawiać się mleka ;) chociaż z drugiej strony z tego "stężenia" można się pokusić o lepienie ozdób na ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Przeczytalam komentarze i wynika z nich ,ze krem jest bardzo gesty.Skoro tak to nadaje sie do przelozenia tortu lub do ciast?

    OdpowiedzUsuń