niedziela, 20 listopada 2011

Kajmak, cynamon, sernik

Wiaderko sera na zbyciu, kajmak do natychmiastowego zużycia - czysty rozsądek nakazuje upiec sernik ;) Testowałam już wersję sernik+kajmak+orzeszki ziemne (pycha!), więc tym razem spolaryzowałam się w stronę sernika cynamonowego. Inspiracja znów Liskowa, i znow nieco zmodyfikowana - do tego stopnia, że mój niepękający sernik jednak pęka ;) Dla mnie to czysta radość, bo kocham pęknięcia, które tworzą się w trakcie pieczenia - cóż, miłość ma różne oblicza. Przy okazji z delikatnego serowego deseru brutalnie wróciłam do poziomu klasycznego sernika.

Składniki:


Spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 białka
  • 50 g margaryny + odrobina do posmarowania tortownicy
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera
  • 120 g cukru
  • 1 puszka masy kajmakowej/krówkowej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka



Wykonanie:
  1. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować margaryną.
  2. Wszystkie składniki na spód wymieszać w malakserze na gładką masę.
  3. Masą dokładnie wyłożyć spód tortownicy i część brzegu.
  4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  5. W dużej misce na wysokich obrotach zmiksować ser, masę kajmakową, cukier i cukier wanilinowy.
  6. Dodawać po jednym jajku i żółtka dalej miksując.
  7. Następnie dodać mąkę i cynamon. Zmiksować.
  8. Masę wlać do tortownicy, całość wstawić do piekarnika.
  9. Piec przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 1,5 godziny.
  10. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
U mnie góra ciasta lekko zbrązowiała - na szczęście nie zdążyła się przypalić, za to lekko się skarmelizowała! Cudownie!
Sernik zdecydowanie lepszy następnego dnia po upieczeniu.

1 komentarz:

  1. Obłędny ten sernik ;) Aż nabrałam ochoty na zrobienie takiego;)

    OdpowiedzUsuń