sobota, 12 listopada 2011

Zimowe placuszki

Większość moich śniadań sponsorują kanapki. Czasem jednak dochodzę do wniosku, że nie przełknę ani jednej więcej i szukam szybkiej alternatywy. Dziś padło na placuszki z pomarańczami i bananem - inspirowane przepisem Liski. Z dodatkiem cynamonu, tartego imbiru oraz miodu kojarzą mi się z zimą, która jest już tuż tuż za rogiem.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 120g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/2 rozgniecionego banana (można pominąć)
  • sok wyciśnięty z 1/2 dużej pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • duża szczypta cynamonu

Sos do placuszków:
  • 2 kopiaste łyżki miodu
  • sok wyciśnięty z 1/4 dużej pomarańczy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny



    Wykonanie:
    1. Odzielić białka od żółtek. W osobnym naczyniu ze szczytpą soli ubić pianę z białek.
    2. Żółtka połączyć z jogurtem, cukrem pudrem, startym imbirem rozgniecionymi bananami, sokiem pomarańczowym i otartą skórką. Zmiksować.
    3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, łyżką delikatnie wmieszać do ciasta.
    4. Powoli dodać pianę z białek, delikatnie rozprowadzając ją w cieście.
    5. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju roślinnego. Nakładać po 2-3 łyżki ciasta na jeden placuszek i smażyć na złoto z każdej strony (ok.1-2 minuty na stronę).
    6. W międzyczasie dokładnie wymieszać składniki na sos.
    7. Podawać ciepłe, polane przygotowanym sosem cytrusowo-miodowym.

    Pyyyyyyycha. A sos, który zostanie można dodać do herbaty.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz