Składniki:
- 2 jajka
- 150g jogurtu naturalnego
- 120g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1/2 rozgniecionego banana (można pominąć)
- sok wyciśnięty z 1/2 dużej pomarańczy
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- duża szczypta cynamonu
Sos do placuszków:
- 2 kopiaste łyżki miodu
- sok wyciśnięty z 1/4 dużej pomarańczy
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
- Odzielić białka od żółtek. W osobnym naczyniu ze szczytpą soli ubić pianę z białek.
- Żółtka połączyć z jogurtem, cukrem pudrem, startym imbirem rozgniecionymi bananami, sokiem pomarańczowym i otartą skórką. Zmiksować.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, łyżką delikatnie wmieszać do ciasta.
- Powoli dodać pianę z białek, delikatnie rozprowadzając ją w cieście.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju roślinnego. Nakładać po 2-3 łyżki ciasta na jeden placuszek i smażyć na złoto z każdej strony (ok.1-2 minuty na stronę).
- W międzyczasie dokładnie wymieszać składniki na sos.
- Podawać ciepłe, polane przygotowanym sosem cytrusowo-miodowym.
Pyyyyyyycha. A sos, który zostanie można dodać do herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz