Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 2 białka
- 50 g margaryny + odrobina do posmarowania tortownicy
- 1 kg mielonego sera
- 120 g cukru
- 1 puszka masy kajmakowej/krówkowej
- 1 cukier wanilinowy
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki cynamonu
- 2 jajka
- 2 żółtka
Wykonanie:
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować margaryną.
- Wszystkie składniki na spód wymieszać w malakserze na gładką masę.
- Masą dokładnie wyłożyć spód tortownicy i część brzegu.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- W dużej misce na wysokich obrotach zmiksować ser, masę kajmakową, cukier i cukier wanilinowy.
- Dodawać po jednym jajku i żółtka dalej miksując.
- Następnie dodać mąkę i cynamon. Zmiksować.
- Masę wlać do tortownicy, całość wstawić do piekarnika.
- Piec przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 1,5 godziny.
- Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik zdecydowanie lepszy następnego dnia po upieczeniu.
Obłędny ten sernik ;) Aż nabrałam ochoty na zrobienie takiego;)
OdpowiedzUsuń