Przepis bardzo inspirowany Wielkim Żarciem.
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 40g cukru
- 100 g zimnego, posiekanego masła
- 1 zółtko
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 100 g roztopionego, wystudzonego masła
- łyżeczka aromatu waniliowego
- kopiasta łyżeczka startego imbiru
Wykonanie
- Składniki na ciasto wymieszać i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na minimum pół godziny do lodówki.
- W rondelku z grubym dnem przygotować krem. Roztrzepać jajka, dodać resztę składników i podgrzewać na małym ogniu do momentu kiedy krem zgęstnieje, cały czas dokładnie mieszając.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do tarty wykleić ciastem i zapiec je przez około 10 minut.
- Na podpieczony spód wylać krem, włożyć do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 30-40 minut.
- Ciasto ozdobiłam pomarańczami kandyzowanymi z cynamonem i goździkami oraz mleczną czekoladą (co bardzo polecam).
Smacznego!
Pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Piękna tarta, chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń