Ciasto jest kremowe, ale ma w nim co chrupać. I uwielbiam zapach cynamonu, który przegryza się ze spodniej warstwy.
Składniki:
- 225g ciastek digestive
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g miękkiego masła
- 1,5 kg dyni (masa ze skórą - po obraniu pewnie zrobi się z niej mniej niż kilogram)
- 400g kremowego twarogu
- 200-250g cukru pudru
- 4 jajka
- 5 łyżek gładkiego masła orzechowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 kopiaste łyżki masła orzechowego
- parę łyżek mleka
- 2/3 szklanki posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych
Wykonanie
- Przygotować puree z dyni: dynię obrać, pokroić w kostkę i dusić z 1/4 szklanką wody aż się rozpadnie i odparuje z niej wystarczająca ilość wody. Kiedy dynia zacznie się lekko rozpadać, można przyspieszyć sprawę rozdrabniając dynię tłuczkiem do ziemniaków.
- Puree wystudzić.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni i wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia.
- Ciastka dokładnie rozdrobnić (można solidnym tłuczkiem, można blenderem), wymieszać z cynamonem, a potem z posiekanym masłem na mokry piasek.
- Przygotowaną masą wyłożyć blachę i lekko uklepać.
- Puree z dyni zmiksować z twarogiem.
- Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną i kolejne jajka.
- Na koniec dodać 5 łyżek masła orzechowego i jeszcze raz zmiksować.
- Całość wylać na przygotowany wcześniej spód. Masa jest bardzo rzadka, ale nie należy się tym przejmować.
- Blachę z ciastem włożyć w drugą, większą i włożyć do piekarnika. Ciasto można przykryć folią aluminiową, albo postawić na niskiej półce w piekarniku - chodzi o to żeby nie spaliło się od góry.
- Już w piekarniku do większej blachy nalać wrzątek - w ten sposób ciasto będzie się piekło w kąpieli wodnej i nie zdąży się spalić także od spodu ;)
- Piec około godziny i 45 minut w porywach do dwóch godzin.
- Po upieczeniu ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
- Rano (ewentualnie godzinę później;) 2-3 łyżki masła orzechowego rozcieńczyć mlekiem do konsystencji, która pozwoli rozsmarować masło gładko na cieście.
- Posmarować ciasto i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Każda okazja jest dobra, żeby coś upiec;) Zwłaszcza takie niesamowicie pyszne ciasto!:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie sie zgadzam ;)
OdpowiedzUsuń