niedziela, 13 listopada 2011

Dynia, twarog, fistaszki

Moja Asia nigdy nie jadła dyni, ja mam ostatnio parcie na fistaszki (zwłaszcza masło orzechowe), a tak poza tym trzeba było coś upiec! Miał być sernik z wcześniej wymienionymi dodatkami, a koniec końców wyszło ciasto dyniowe z domieszką sera. W każdym razie całość oparła się na tym przepisie. A za chwilę nasza interpretacja tej smakowitej historii.
Ciasto jest kremowe, ale ma w nim co chrupać. I uwielbiam zapach cynamonu, który przegryza się ze spodniej warstwy.


Składniki:
  • 225g ciastek digestive
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g miękkiego masła
  • 1,5 kg dyni (masa ze skórą - po obraniu pewnie zrobi się z niej mniej niż kilogram)
  • 400g kremowego twarogu
  • 200-250g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 5 łyżek gładkiego masła orzechowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na wierzch:
  • 2-3 kopiaste łyżki masła orzechowego
  • parę łyżek mleka
  • 2/3 szklanki posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych

Wykonanie
  1. Przygotować puree z dyni: dynię obrać, pokroić w kostkę i dusić z 1/4 szklanką wody aż się rozpadnie i odparuje z niej wystarczająca ilość wody. Kiedy dynia zacznie się lekko rozpadać, można przyspieszyć sprawę rozdrabniając dynię tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Puree wystudzić.
  3. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni i wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia.
  4. Ciastka dokładnie rozdrobnić (można solidnym tłuczkiem, można blenderem), wymieszać z cynamonem, a potem z posiekanym masłem na mokry piasek.
  5. Przygotowaną masą wyłożyć blachę i lekko uklepać.
  6. Puree z dyni zmiksować z twarogiem. 
  7. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną i kolejne jajka.
  8. Na koniec dodać 5 łyżek masła orzechowego i jeszcze raz zmiksować. 
  9. Całość wylać na przygotowany wcześniej spód. Masa jest bardzo rzadka, ale nie należy się tym przejmować.
  10. Blachę z ciastem włożyć w drugą, większą i włożyć do piekarnika. Ciasto można przykryć folią aluminiową, albo postawić na niskiej półce w piekarniku - chodzi o to żeby nie spaliło się od góry.
  11. Już w piekarniku do większej blachy nalać wrzątek - w ten sposób ciasto będzie się piekło w kąpieli wodnej i nie zdąży się spalić także od spodu ;)
  12. Piec około godziny i 45 minut w porywach do dwóch godzin.
  13. Po upieczeniu ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
  14. Rano (ewentualnie godzinę później;) 2-3 łyżki masła orzechowego rozcieńczyć mlekiem do konsystencji, która pozwoli rozsmarować masło gładko na cieście.
  15. Posmarować ciasto i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Trochę pracy, ale efekt przyjemny dla podniebienia :)
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Każda okazja jest dobra, żeby coś upiec;) Zwłaszcza takie niesamowicie pyszne ciasto!:)

    OdpowiedzUsuń