sobota, 17 marca 2012

Kruche ciasto z mlekiem kokosowym i trawa cytrynowa

W ramach intensywnego pisania seminarium magisterskiego na przyszły tydzień, postanowiłam zafundować sobie trochę marcowej egzotyki. Bo o ile marzec zazwyczaj obdarza nas mieszanką egzotycznych skrajności (ciepłe słońce, śnieg, ulewy albo wiatr  + pełna amplituda temperatur), tak w tym roku jakoś się (póki co) unormował. A równowaga w przyrodzie musi być i to właśnie ja postanowiłam o nią zadbać.


Składniki:

Kruche ciasto:
  • 2 duże żółtka
  • 125g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 300g mąki krupczatki
Pierzynka na ciasto:
  • 1/3 szklanki ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżki trawy cytrynowej
  • 3 plastry imbiru
  • pół szklanki mleka
  • 3/4 puszki mleka kokosowego (300g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g twarogu sernikowego
  • 1 duże jajko
  • łyżka soku z cytryny
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
Czas połowicznego rozpadu ciasta nie był zbyt długi.

Wykonanie: 
  1. Przynajmniej pół godziny wcześniej namoczyć trawę cytrynową (myślę, że przy jej braku można do gotowej masy dodać skórkę otartą z cytryny).
  2. Do rondelka wlać mleko, dodać trawę cytrynową i imbir i podgrzewać do zagotowania. Wtedy dodać ciemny cukier, i znów podgrzewać aż do wrzenia. Odstawić do wystudzenia.
  3. W tym czasie można przygotować ciasto - zmieszać wszystkie składniki i zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.
  4. Po pół godziny zwilżonymi palcami wylepić ciasto w okrągłej blasze i jeszcze raz schłodzić przez 15 minut.
  5. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  6. Twaróg i mleko kokosowe zmiksować, dodać cukrowo-trawiastą masę przecedzając przez sitko. Sporo masy przylepia się do trawy cytrynowej, więc można przepłukać odrobiną mleka.
  7. Dodawać kolejne składniki ciągle miksując: jajko, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, sól, gałkę, cynamon. Jeśli masa wydaje się być mało słodka, można dosłodzić cukrem pudrem.
  8. Ciasto podpiec w piekarniku przez 12 minut (jeśli jest taka możliwość to tylko z grzaniem od góry - od dołu jeszcze zdąży się upiec).
  9. Na ciasto wlać zmiksowaną masę i ponownie wstawić do piekarnika - piec minimum godzinę. Ciasto jest mocno zarumienione, ale jeśli zacznie się przypalać należy je przykryć folią aluminiową.
  10. Po około godzinie wyłączyć piekarnik, a ciasto zostawić zamknięte w środku do momentu aż piekarnik przestanie być gorący.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz