czwartek, 22 grudnia 2011

Muffinki choinki - czekolada i pomarańcze

Muszę się przyznać, że sam pomysł na choinkowe muffiny wypatrzyłam gdzieś na Durszlaku, ale od razu bardzo mi się bardzo spodobał. Chciałam żeby również w smaku były świąteczne, ale korzenne przyprawy już mi się trochę  przejadły. Pomyślałam o gorzkiej czekoladzie w połączeniu z pomarańczami, a dokładniej pomarańczowymi choinkami. Wyszło trochę wytrawnie.



Składniki:

ciasto
  • 400g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 ml maślanki (myślę, że można zastąpić mlekiem)
  • 200 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • posiekana tabliczka gorzkiej czekolady
krem
  • pół paczki budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
  • kostka margaryny
  • 2 żółtka 
  • zielony barwnik spożywczy
  • cukier puder
do ozdoby
  • kolorowa posypka
  • srebrne perełki


Wykonanie:
  1. Przynajmniej dwie godziny przed pieczeniem  muffinów (można dzień wcześniej) zacząć przygotowanie kremu - wyciśnięty sok z pomarańczy dopełnić wodą lub mlekiem do 250 ml i przelać do rondelka. 
  2. Do soku wsypać budyń, mąkę oraz cukier i dobrze wymieszać. Podgrzewać aż do zagotowania, dodać skórkę i gotować jeszcze pół minuty mieszając.
  3. Zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Margarynę wyjąć z lodówki żeby zdążyła się ogrzać.
  4. Czas na muffiny. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, przygotować formę.
  5. Wymieszać suche składniki: mąkę (i pszenną, i ziemniaczaną), kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  6. W osobnym naczyniu wymieszać rozbełtane jajka, mleko, maślankę, olej i cukier. Mieszaninę przelać do suchych składników, dodać posiekaną czekoladę.
  7. Wszystko wymieszać aż do połączenia obydwu części.
  8. Masę rozłożyć do foremek i piec 15-20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce od piekarnika.
  9. Wracając do kremu: margarynę ubić z żółtkami. Po trochu dodawać wystudzony budyń ciągle miksując.
  10. Dodać barwnik spożywczy i cukier puder do smaku (ja dodałam 4 łyżki) dalej ubijając.
  11. Dobrze jest zostawić krem na jakiś czas w lodówce żeby stężał.
  12. Krem nakładać na wystudzone muffiny formując coś na kształt choinek ;)
  13. Posypać kolorową posypką i umieścić perełki na szczytach choinek.
Wesołych Świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz