niedziela, 16 października 2011

Na sniadanie crumpets z gruszkami

Przeglądając z rana Durszlak natrafiłam na crumpets - drożdżowe bułeczki, które smaży się na patelni. Wiedziałam, że muszę je zrobić, nie byłam tylko pewna czy na słono (z łososiem i kremowym serkiem) czy na słodko (z imbirem i gruszkami). Mój dylemat rozwiązał się sam, kiedy podczas przerwy na wyrastanie ciasta nażarłam się łososia.
Przepis na crumpets względem oryginału prawie się nie zmienił, dorzucam za to część gruszkową.



Składniki:

na bułeczki:
  • 3/4 opakowania suchych drożdży
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • solidna szczypta soli
  • 1 jajko (dodałam jeszcze jedno żółtko, bo miałam ;)
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 szklanka mąki
na sos gruszkowy:
  • 1,5 łyżeczki obranego i drobno pokrojonego imbiru 
  • 2 obrane i drobno pokrojone gruszki 
  • łyżka masła
  • 2,5 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu


    Przygotowanie:
    1. W szklance wymieszać mleko, wodę, cukier i drożdże. Pozostawić na 10 minut.
    2. Do dużej miski wbić jajko, zmiksować. Dodać mleko z drożdżami, sól i roztopione masło. Miksując stopniowo wsypać mąkę i wyrabiać do otrzymania jednolitej konsystencji.
    3. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. 
    4. Po tym czasie lekko zamieszać i pozostawić jeszcze na 5 minut. 
    5. W tym czasie przygotować gruszki. Na patelnię wsypać cukier, imbir i dodać łyżkę masła. Smażyć na średnim ogniu aż cukier zacznie karmelizować. Dodać gruszki i cynamon, wymieszać i zdjąć z ognia.
    6. Na drugiej patelni rozprowadzić bardzo cienką warstwę oleju. Przygotować metalowe obręcze (ja nie posiadam, ale świetnie nadały się foremki do ciasteczek) i natłuszczone postawić na patelni.
    7. Rozgrzać patelnię i każdą obręcz/foremkę uzupełnić do połowy ciastem.
    8. Przykryć i smażyć na średnim ogniu przez ok. 8 minut. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć pod przykryciem jeszcze przez 4 minuty.
    9. Polać sosem gruszkowym.
    Tadam! 

    1 komentarz: