poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Muffiny cytrusowe

Jakoś ostatnio spodobał mi się zwyczaj zabierania ze sobą foremek na muffiny w podróż, tak na wszelki wypadek. Tym razem z zestawu skorzystałam w Neapolu - krainy cytryn (a więc i likieru Limoncello!), do której wkradły się również pomarańcze z Sycylii. Nic dziwnego, że efektem końcowym są muffiny cytrynowo-pomarańczowe. Z kremem mascarpone. Myślę, że z powodzeniem nadzienie albo krem można pominąć i zostać tylko przy jednej opcji. Ja skusiłam się na obie na raz.

A w Amalfi (okolice Neapolu) zza cytryn wyłaniają się karczochy. 
Składniki:

Muffiny:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Nadzienie:
  • około 3 łyżek cukru (w zależności od tego jak słodkie są pomarańcze)
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 3 duże pomarańcze

Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek cukru



Wykonanie:
  1. Jeśli decydujemy się na nadzienie dobrze jest zacząć od niego - na początek trzeba obrać pomarańcze, jak najdokładniej, a jeśli to możliwe także z wewnętrznych błonek.
  2. W rondelku lub na patelni wymieszać cukier z 1 łyżką wina i podgrzewać mieszając aż masa się skarmelizuje. Wtedy dodać resztę wina oraz pomarańcze. Podgrzewać aż do wyraźnego zgęstnienia masy. Zostawić do wystudzenia.
  3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, przygotować foremki na muffiny.
  4. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  5. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, masło, mleko, cukier oraz skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok.
  6. Suche składniki wymieszać z mokrymi aż do połączenia frakcji (i nie dłużej). Grudkami nie należy się przejmować.
  7. Napełnić foremki ciastem do 1/3 wysokości. Na wylane ciasto wyłożyć masę pomarańczową, a na nią nałożyć kolejną warstwę ciasta.
  8. Muffiny piec około 20-25 minut, po upieczeniu zostawić na 5 minut w foremkach, a później studzić na kuchennej kratce.
  9. Krem przygotowuje się najprościej na świecie - serek mascarpone trzeba utrzeć z cukrem. Ja robiłam to ręcznie, ale gdybym tylko mogła, użyłabym miksera. Gotowy krem wyłożyć na ostudzone muffiny.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz