I właśnie takie upiekłam.
Inspiracją był przepis o stąd:
http://mlynkiwkuchni.wordpress.com/2010/09/08/slona-wersja-muffinek/
natomiast mój w dużej mierze się zmodyfikował.
Składniki:
- 70 g oliwek bez pestek
- 40 g suszonych pomidorów
- 50 g sera mozarella pokrojonego w kostkę
- 50 g sera Brie pokrojonego w kostkę
- 30 g sera Ementaler pokrojonego w kostkę
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 szklanki mąki (350 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 70g zalewy z suszonych pomidorów
- 30g oliwy z oliwek
- tłuszcz do formy (ja użyłam silikonowych foremek, których na szczęście nie trzeba smarmować)
- sól
- Jaja wymieszać z mlekiem, zalewą z suszonych pomidorów, oliwą i solą.
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać oliwki, pokrojone suszone pomidory, ser i tymianek.
- Do składników suchych dodać składniki wilgotne. Wymieszać łyżką.
- Formę do mufinek w razie potrzeby wysmarować tłuszczem, napełnić masą do ¾ objętości. Piec 20 – 25 minut w 210 stopniach (czasem mam wrażenie, że mój pierkarnik trochę zawyża temperaturę, więc ja upiekłam w 180-190 stopniach).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz